Du er, hvad du spiser
Din kost er vigtig for om du risikerer at få jernmangel, og du kan ændre din kost til at indeholde mere jern. Dermed kan du undgå at skulle spise et jerntilskud.
Det danske Fødevareinstitut har opgjort jernindholdet i fødevarer.
To former for jern i kosten
I kosten indgår der to former for jern – jern fra grøntsager og jern fra kød (hæmjern). Jern fra kød optages bedre end jern fra grøntsager, og fx vegetarer indtager ofte for lidt jern til at forebygge jernmangel.
Jern fra kød
Kød er en effektiv og rig kilde til jern. Særligt rødt kød indeholder meget jern, som optages godt i kroppen. Mængden af hæmjern er størst i:
- Indmad – som lever og nyre (fx leverpostej)
- Okse- og kalvekød
- Andekød
- Skaldyr og fisk
Jern fra grøntsager
Det er svært, men ikke umuligt, at undgå kød, hvis du ønsker at øge dit jernindtag fra kosten. Flere grøntsager indeholder meget jern og her kan nævnes:
- Hvedeklid
- Risklid
- Kornprodukter generelt