fbpx
aminojern

indlægsseddel

Nyhed. Pharmovital har lanceret aminoJern Forte med 50 mg jern tilsat som Ferrochel®. Læs mere her.

AMINOJERN FERROCHEL® – PAKNING MED 40 TBL. / 100 TBL.

aminoJern Ferrocheler et patenteret aminosyrechelat. Forskning har vist, at dette produkt optages godt og skånsomt. Ferrochelaminosyrechelatet produceres af det amerikanske selskab Albion Laboratories Inc.

Traditionelle jerntilskud (jernsalte som fx ferrosulfat, ferrofumarat og ferroglukonat) optages ifølge Fødevarestyrelsens rapport “Jern – bør forsyningen i den danske befolkning forbedres?” dårligt. Faktisk er det kun mellem 1 og 10 % af jernet der optages. Resten af jernet bliver i tarmsystemet hvor det kan give gener som forstoppelse, kvalme og diarré indtil jernet udskilles naturligt.

 HVAD GØR AMINOSYRERNE I AMINOJERN?

Aminosyrerne i aminoJern indkapsler jernet efter en patenteret proces og gør aminosyrechelatet elektrisk neutralt. Det betyder, at jernet i mindre grad påvirker optagelsen af andre næringsstoffer og samtidig bruger kroppen mindre energi på at transportere jernet fra tarmen og ind i kroppen.

DET STARTER MED EN GOD OPTAGELSE AF JERNET

Det er en fordel at tage et jerntilskud, der optages godt fra mave-tarmkanalen. En række randomiserede forsøg med aminoJern har vist, at jernforbindelsen i aminoJern optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jernsalte.

Den gode optagelse betyder, at der ikke efterlades så meget jern i kroppen og derfor er aminoJern også skånsom for maven.

Jern kan hæmme optagelsen af visse andre mineraler fx zink, kobber og mangan – og jo mere jern du indtager, desto større er den hæmmende effekt. Da aminoJern i mindre grad konkurrerer med andre næringsstoffer om optagelsen til mave-tarmkanalen, vil du opleve en god optagelse af andre mineraler.

EN TABLET AMINOJERN INDEHOLDER:

25 mg jern i form af Ferrochel aminosyrechelat. aminoJern er et registreret vegansk produkt og indeholder ikke gluten, sukker, gær eller laktose.

SÆRLIGT UDSATTE GRUPPER

Teenagere, kvinder i den fødedygtige alder, gravide samt vegetarer og veganere kan have et ekstra behov for et jerntilskud. Ældre personer som spiser en ensformig og underlødig kost, samt bloddonorer og sportsudøvere kan også have et øget behov for et jerntilskud.

GRAVIDE

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge, men du kan nøjes med 1 tablet aminoJern med 25 mg jern fra uge 10. Har du jernmangel skal du aftale dosis med din læge eller jordemoder.

aminoJern er testet i et randomiseret, klinisk forsøg på gravide og 25 mg jern fra aminoJern er tilstrækkeligt til at forebygge jernmangel under graviditet*.

* Ferrous bisglycinate 25 mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial. Forfattere: speciallæge Nils Milman, overlæge Lisbeth Jønsson, jordemoder Pernille Dyre, cand scient Palle Lyngsie Pedersen og overlæge Lise Grupe Larsen. Journal of Perinatal Medicine 2014 Mar;42(2): 197-206 doi; 10.1515.

HVORDAN SKAL DU TAGE AMINOJERN?

Kroppen optager jernet bedst, når du tager dit jerntilskud enten ved sengetid eller mellem måltiderne. aminoJern bør indtages med et glas vand; aldrig sammen med mælk, kakao, kaffe eller te, da disse nedsætter optagelsen af jern.

Optagelsen af aminoJern Ferrocheler testet i et forsøg med mælk til småbørn og i et forsøg, hvor aminoJern blev indtaget med morgenmaden. Optagelsen af aminoJern var mindst dobbelt så god som optagelsen af ferrosulfat, men stadig dårligere end hvis aminoJern var blevet taget mellem måltiderne.

Hvis du kun kan tage dit jerntilskud med mad, så er aminoJern et godt valg.

DOSERING

Én tablet dagligt eller efter aftale med din læge.

SYMPTOMER PÅ JERNMANGEL

Typiske symptomer på jernmangel er træthed, uoplagthed, koncentrationsbesvær, åndenød, udmattelse, hårtab, bleg hud og blege slimhinder i øjnene og munden. Vær dog opmærksom på, at disse symptomer kan ses ved andre lidelser end jernmangel.

DIAGNOSE AF JERNMANGEL

Blodprocenten måles på en blodprøve, som angiver koncentrationen af hæmoglobin i blodet. For kvinder er normalværdien 7-10 mmol/L og for mænd er normalværdien 8-11 mmol/L. Blodprocenten siger ikke noget om kroppens jernreserver, men er til gengæld nødvendig for at påvise blodmangel.

Plasma ferritin er den mest præcise biomarkør til måling af kroppens jernstatus og størrelsen af kroppens jernreserver i lever, milt og knoglemarv. Plasma ferritin måles på en blodprøve hos din læge

Du har…

Hvis din serum ferritin er:

Normale jernreserver

31-300 µg/L* (mænd)

31-200 µg/L* (kvinder)

Små jernreserver

15-30 µg/L*

jernmangel

under 15 µg/L*

* mikrogram pr. liter

For at forebygge eller behandle jernmangel skal du tage én tablet dagligt eller følge din læges anvisning.

GENER VED JERNTILSKUD

Kvalme, forstoppelse, løs mave og sortfarvning af afføringen ses ofte ved indtagelse af traditionelle jerntilskud. Disse gener skyldes det jern, der ikke optages fra mave-tarmkanalen. På grund af den gode optagelse af jernet i aminoJern har du en lille eller slet ingen risiko for mavegener

DOKUMENTATION

Effekten af aminoJern Ferrochel er dokumenteret af uafhængige forskere og du kan rekvirere en liste over artikler og andet materiale hos Pharmovital.

DU SKAL IKKE TAGE JERN HVIS

Du bør ikke indtage et jerntilskud, hvis du har store jernreserver (høj plasma ferritin), eller har fået stillet diagnoserne hæmosiderose eller hæmokromatose. Det er sygdomme, hvor der optages for meget jern fra mave-tarmkanalen.

Indlægsseddel revideret i marts 2023.

Kontakt os