Jernmangel er den hyppigste mangeltilstand i Danmark

Din krop har brug for gode jerndepoter. Husk, at din krops daglige forbrug af jern skal opvejes af et tilsvarende indtag af jern – og gerne lidt til, så du opbygger et robust jerndepot. Mere end hver femte kvinde i den fødedygtige alder lider af jernmangel. Det fastslår Lægehåndbogen. Men jernmangel rammer ikke kun kvinder og teenagere. Også vegetarer, ældre og aktive sportsudøvere er udsatte for jernmangel.

Kvinde der har jernmangel
Hvad er symptomerne på jernmangel?

Når kroppen bruger mere jern end den optager opstår på et tidspunkt en situation hvor den mangler jern. Jernmangel viser sig på mange måder, men de mest almindelige symptomer på jernmangel er:

  • Træthed
  • Åndenød ved mindre anstrengelser
  • Lav blodprocent (hæmoglobin)
  • Koncentrationsbesvær
  • Svimmelhed
  • Bleghed
Det er vigtigt med en diagnose

Inden du beslutter at tage et jerntilskud, er det vigtigt at du sikrer dig, at du faktisk har jernmangel eller behov for et forebyggende jerntilskud. Det er din praktiserende læge, som stiller diagnosen jernmangel. Lægen vil forsøge at afdække om du har ændret livsstil (fx kostvaner eller motion), om din menstruation er blevet kraftigere, om du er gravid eller om du tager medicin der kan hæmme optagelsen af jern. Alle disse forhold kan nemlig gøre, at du får jernmangel.

Sådan diagnosticerer lægen jernmangel

Med et prik i fingeren kan din læge måle din hæmoglobin (blodprocent). Hvis din blodprocent er lavere end normalværdien, så har du jernmangel og skal i de fleste tilfælde tage et jerntilskud.

En anden metode er måling af kroppens serum ferritin, som er den sikreste biomarkør for størrelsen af jerndepotet. En blodprøve kan tages af din praktiserende læge og svaret kommer typisk et par dage efter. Serum ferritin er en præcis måling af dine jerndepoter.

Jernmangel skal behandles – hurtigt og effektivt

Når du har en sikker diagnose for jernmangel, så tag straks et jerntilskud. Læs mere om behandling og forebyggelse af jernmangel her.

Du har:
…hvis din serum ferritin er:

*mikrogram pr. liter

Normale jernreserver 31-300 ug/L*
Små jernreserver 15-30 ug/L*
Jernmangel under 15 ug/L*

NYHEDSBREV

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få sidste nyt ca. 4 gange om året. Du kan til enhver tid afmelde igen:

* Personlig data vil blive krypteret