fbpx
aminojern

Symptomer og diagnose

Jernmangel rammer bredt

Din krop har brug for robuste jerndepoter. Hver dag forbruger din krop jern, og det skal opvejes af et tilsvarende indtag af jern og gerne lidt til, så du bygger dine jerndepoter op. Lægehåndbogen fastlår, at mere end hver femte kvinde i den fødedygtige alder har jernmangel. Teenagere, vegetarer, ældre og aktive sportsudøvere har også en højere risiko for at udvikle jernmangel.

Hvad er symptomerne på jernmangel?

Når kroppen bruger mere jern end den optager, opstår på et tidspunkt en situation, hvor den mangler jern. De mest almindelige symptomer på jernmangel er:

  • Træthed
  • Åndenød ved mindre anstrengelser
  • Lav blodprocent (hæmoglobin)
  • Koncentrationsbesvær
  • Svimmelhed
  • Bleghed

Det er vigtigt med en diagnose

Inden du beslutter at tage et jerntilskud, er det vigtigt at du faktisk har jernmangel eller behov for et forebyggende jerntilskud. Det er din praktiserende læge, som stiller diagnosen jernmangel. Lægen vil forsøge at afdække om du har ændret livsstil (fx kostvaner eller motion), om din menstruation er blevet kraftigere, om du er gravid eller om du tager medicin der kan hæmme optagelsen af jern.

Sådan diagnosticerer lægen jernmangel

Med et prik i fingeren kan din læge måle din hæmoglobin (blodprocent). Hvis din blodprocent er lav, så kan det skyldes jernmangel og du skal i mange tilfælde tage et jerntilskud.

Den sikreste biomarkør for jernmangel, er kroppens indhold af serum ferritin, som viser størrelsen af jerndepotet. En blodprøve kan tages af din praktiserende læge og svaret kommer typisk et par dage efter.

Jernmangel skal behandles – hurtigt og effektivt

Når du har en sikker diagnose for jernmangel, så skal du øge dit daglige indtag af jern gennem kosten og i nogle tilfælde også tage et jerntilskud. Læs mere om behandling og forebyggelse her.

Du har:
…hvis din serum ferritin er:

*mikrogram pr. liter

Normale jernreserver31-300 ug/L*
Små jernreserver15-30 ug/L*
Jernmangelunder 15 ug/L*

Kontakt os