Kostens betydning for jernoptagelsen

Sidst skrev vi om et indlæg om te´s hæmmende virkning på optagelsen af jern. I dette indlæg fortæller vi om de andre jern-hæmmere, som du skal være opmærksom på, hvis du vil optage mere af det jern, som du indtager med kosten. En kost, der er udvalgt klogt, kan i mange tilfælde forebygge jernmangel.

Vi ved fra sidste post, at te er dårligt på grund af indholdet af polyfenoler, som hæmmer jern optagelsen. Men er der ikke andre hæmmere af jernoptagelsen?

Jo, der er en lang liste af fødevarer som indeholder stoffer, der hæmmer jern optagelsen. Det gælder fx fytinsyre, oxalsyre, æg, gurkemeje samt flere lægemidler, ikke mindst mavesyrehæmmende medicin. Dertil kommer, at alle metaller med divalente joner som for eksempel calcium og magnesium hæmmer optagelsen af jernet. Men det er ikke bare jernoptagelsen, der hæmmes – disse mineralers indbyrdes konkurrence hæmmer optagelsen af den samlede mængde mineraler. Så når du spiser et jernholdigt måltid og drikker mælk til – så optager du både mindre jern og mindre calcium (fra mælken) end hvis du havde drukket vand til maden.

Disse betragtninger er vigtige for de personer, der kæmper for at forebygge eller behandle jernmangel, men langt de fleste mennesker kan heldigvis godt drikke mælk til en jernholdig mad – og alligevel optage tilstrækkeligt af begge næringsstoffer.

Fødeemner, der hæmmer jernoptagelsen

Fytinsyre findes i fødevarer baseret på kornprodukter. Jo grovere kornet er, desto mere fytinsyre får du. Mest fytinsyre finder du i fuldkornsrugbrød.

Oxalsyre findes i forskellige grøntsager, bær og frugter. Der gælder især rabarber, spinat, jordbær og andre sure bær.

Æg danner en kemisk forbindelse med jernet og hæmmer optagelsen og det samme gør gurkemeje, der jo findes i karry.

Alle såkaldt divalente metaljoner – fx calcium eller magnesium konkurrerer med jernet om optagelsen og denne konkurrence nedsætter optagelsen af jernet. Endelig vil mavesyrehæmmende medicin og andre lægemidler nedsætte optagelsen af jernet.

Hvordan spiser man, så man undgår jernhæmmere?

Alle de fødeemner som vi har nævnt, er faktisk sunde, gode og meget svære at komme udenom. For at få det maksimale ud af dit jerntilskud, skal dette ikke tages samtidig med disse hæmmere. Lad gå 1½ time før eller efter du har spist med at tage dit jerntilskud; det bedste og nemmeste er nok at tage jerntilskuddet inden du går i seng.

I næste indlæg vil vi fokusere på hvilke fremmere af jernoptagelsen der er. Det er faktisk sådan, at en sund og varieret kost i mange tilfælde kan forebygge de lette tilfælde af jernmangel. På den måde kan du måske helt undgå at tage et jerntilskud.

Du kan i øvrigt læse mere om årsager til jernmangel eller om hvad der er særligt relevant for kvinder og gravide på siden her.

Skærmbillede 2019-05-02 kl. 16.27.59
Jern – hvad hæmmer optagelsen – del 2?

Læs mere om hvordan du tilrettelægger en kost, der optimerer optagelsen af jern. Mange af naturens egne kilder til jern er superfoods og svære at komme udenom, men desværre hæmmer disse superfoods ofte jernoptagelsen. Svaret ligger i timingen 🙂

collage_pack
Jern – hvad hæmmer optagelsen

Du nyder en kop te som så mange andre. Den beroliger, opkvikker, styrker halsen eller luller dig i søvn. Men vidste du, at den dejlige kop te kan hæmme din optagelsen af jern – læs videre om hvordan du kan sikre din optagelse af jernet samtidig med at du drikker te.

Breakfast vegan bowl and plate
Flere unge bliver vegetarer

Ifølge formanden for Dansk Vegetarforening Sune Borkfelt er antallet af vegetarer stigende specielt blandt de helt unge. Det udtaler han til Berlingske media (19.08.2011).

Naestved_Sygehus_01
Forsøg med aminoJern på Næstved Sygehus

I 2007 etablerede Pharmovital et samarbejde med den danske læge og forsker i jernstofskiftet, Nils Milman. Formålet med samarbejdet var at undersøge optagelsen af aminoJernFerrochel® 25 mg jern på danske gravide.