Jern har stor betydning for en lang række af kroppens funktioner. Det er derfor utroligt vigtigt, at kroppen får tilstrækkeligt med jern enten fra den kost, vi spiser, gennem jerntilskud eller via en kombination af de førnævnte. Få mere viden om, hvad man bruger jern til samt forståelse for, hvorfor jern er så vigtigt for kroppen, ved at læse videre her.
Hvad gør jern for kroppen?
Jern er absolut ikke et hvilket som helst mineral. Det er faktisk et af de vigtigste mineraler, når det handler om at opretholde et sundt og godt helbred. Jern har nemlig afgørende betydning for flere processer i kroppen, herunder:
Opretholdelse af et stærkt immunforsvar
Jern spiller en stor rolle i produktionen af antistoffer og hvide blodlegemer, der bekæmper infektioner i kroppen. Mangel på jern kan føre til et svækket immunforsvar, der ikke er i stand til at holde sygdom nede.
Opretholdelse af en normal kognitiv funktion i hjernen
Jern har betydning for både dit humør, din hukommelse og din evne til at koncentrere dig. Jernmangel kan føre til koncentrationsbesvær og har ligeledes forbindelse til udvikling af depression.
Dannelse af hæmoglobin
Kroppen har brug for jern for at danne hæmoglobin, som er et protein, der bidrager til transport af ilt fra lungerne og rundt i resten af kroppen. Uden tilstrækkeligt med ilt bliver kroppen fysisk svagere, og du vil mærke tiltagende træthed og dermed ikke have energi til de dagligdags gøremål på samme måde som førhen. En del af hæmoglobinets funktion er også at tage CO2 med tilbage til lungerne.
Dannelse af myoglobin
Ligesom med hæmoglobin er kroppen også helt afhængig af at kunne danne myoglobin, der ligeledes er et protein med afgørende betydning for dit helbred. Myoglobin er særligt vigtigt for dine muskler, da det er myoglobin, der sørger for lagring og frigivelse af ilt under fysisk aktivitet. Jernmangel vil her kunne vise sig ved muskelømhed og nedsat udholdenhed. Kroppen vil simpelthen ikke kunne præstere, som den plejer.
Hvor får man jern fra?
Jern kan fås både gennem kosten og ved eventuelt tilskud. Vil du gerne spise dig til mere jern i kroppen, kan du med fordel spise en varieret kost, der sammensættes med udgangspunkt i de følgende fødevarer:
- Kød (især lever) samt fisk og skaldyr
- Mørkegrønne grøntsager, blandt andet rucola, grønkål, spinat og broccoli
- Bælgfrugter fx sorte, hvide og brune bønner samt kikærter og linser
- Havregryn samt fuldkornsprodukter som rugbrød og fuldkornsbrød
- Nødder, frø og tørret frugt
Vil du tage jern som tilskud, bør du altid gå efter et let optageligt jerntilskud som fx aminoJern. Du kan øge optageligheden af såvel jerntilskud som en jernholdig kost ved at tage C-vitamin sammen med jern – eventuelt ved at drikke et glas juice eller spise frugt og bær sammen med måltidet eller tilskuddet.
Læs også: Hvor meget jern må man få om dagen?
Hvem er i risiko for jernmangel?
Alle kroppe skal bruge jern, og jernmangel kan ramme alle uanset køn og alder. Der er dog enkelte grupper, der er i særligt øget risiko for at mangle jern. Det drejer sig om:
- Menstruerende kvinder, særligt hvis du har tendens til kraftig menstruation
- Gravide og ammende
- Vegetarer, veganere og andre, der spiser en primært plantebaseret kost
- Teenagere og børn i voksealderen, særligt piger i puberteten
- Elitesportsudøvere, der skal bruge ekstra jern for at opbygge og vedligeholde muskler
- Ældre mennesker samt mennesker med kroniske sygdomme, herunder nyre- mave- eller tarmrelaterede lidelser
Hvordan ved jeg, om jeg har brug for ekstra jern?
Med viden om den store betydning, som jern har for kroppen, giver det rigtig god mening at gøre noget ved det, hvis du har mistanke om, at du måske lider af jernmangel. Der er flere symptomer, der kan være tegn på jernmangel, og du bør blandt andet være opmærksom på:
- Øget træthed
- Koncentrationsbesvær og problemer med at huske
- Muskeltræthed og nedsat udholdenhed ved fysisk aktivitet
- Bleg hud
- Svimmelhed og hovedpine
- Hjertebanken
- Stakåndethed
- Kolde hænder og fødder
Bliv klogere på de mest almindelige symptomer på jernmangel her.
Er du i tvivl, om du mangler jern, bør du kontakte din læge, der kan tage de relevante prøver på dig. På den måde finder du hurtigt ud af, om dine symptomer skyldes, at du har brug for mere jern end det, du får fra den mad, du spiser.
Hvor længe må jeg tage jerntilskud?
Er du kommet godt i gang med jerntilskud, og mærker du, at det ekstra jern gør noget godt for kroppen, er det nærliggende at gøre tilskuddet til en fast del af din daglige rutine. Her er det dog igen en god idé at rådføre dig med din læge, så du ikke ender med at tage mere jern, end du egentlig har brug for.
Som tommelfingerregel bør du ikke tage jerntilskud i mere end 3 måneder ad gangen. Det skyldes, at jern kan ophobe sig i kroppen over længere tid, hvilket kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser på længere sigt. Ligesom med så meget andet, skal jerntilskud derfor tages med måde. Nok jern er vigtigt for kroppen, men det må heller ikke blive for meget.
Læs også: Bivirkninger ved jerntilskud.