fbpx

Spørgsmål og svar

Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål om aminoJern og jernmangel. Hvis du ikke kan finde dit svar eller har brug for mere individuel rådgivning, så skriv venligst til os.

Hvad er bivirkningerne ved jerntilskud?

Kvalme, forstoppelse eller løs mave er de hyppigste bivirkninger. Årsagen er, at en stor del af jernet fra de traditionelle jerntilskud går til spilde, hvilket giver mavegener. Jerntilskud efterlader store mængder jern i mave- tarmkanalen, hvilket er årsagen til de hyppige gener.

Forekomsten af gener ved jerntilskud afhænger af kroppens behov for jern, jernets optagelighed samt den samlede dosis jern som du indtager dagligt.

Kan aminoJern tabletten knuses?

Ja, aminoJerns gode optagelse bibeholdes også hvis du knuser tabletten og tilsætter det en sonde eller med en anden fødekilde som ikke hæmmer optagelsen af jern.

Hvor stor en dosis aminoJern skal jeg have når jeg er gravid?

1 tablet aminoJern med 25 mg jern er i langt de fleste tilfælde nok til at forebygge jernmangel – også hos gravide. Dette forudsætter at du ikke har en historik med jernmangel før du blev gravid og at du starter med jerntabletter i 10. graviditetsuge. I alle andre tilfælde skal du tale med din læge om den korrekte dosering.

Er vegetarer særligt udsatte for jernmangel?

Ja, det skyldes at vegetarer ikke indtager de jernforbindelser der findes i kød, men kun det uorganiske og mindre biotilgængelige jern, der findes i grøntsager. Derfor bør mange vegetarer indtage et jerntilskud.

Hvad er et jernsalt?

Et jernsalt er en samlebetegnelse for de jernprodukter der baserer sig på jern med en saltgruppe. Eksempler på jernsalte er: ferro fumarat, ferro sulfat, ferroglukonat. De fleste produkter i Danmark (inkl. jernmixturer) benytter sig af jernsalte. Optagelsen af jernsalte er ifølge Fødevarestyrelsen ret dårlig – ca. 1-10% af jernet herfra optages.

Hvad er jernmangelanæmi?

Jernmangelanæmi (reduceret blodmængde som følge af for lidt jern) er en alvorlig tilstand. Man kan opleve symptomer som afkræftelse og hurtig puls. Jernmangelanæmi betyder, at kroppens organer som hjertet og muskler må deles om en mindre mængde ilt i blodet, og konsekvenserne kan være alvorlige.

Indeholder aminoJern blod fra svin eller andre dyr?

Nej. aminoJern er et helt igennem ikke-animalsk jerntilskud. Andre jernprodukter baseret på hæmjern indeholder 89% jernsalt og 11% hæmjern udvundet fra svineblod.

Skal jeg tage mere jern når jeg dyrker sport på motionsniveau?

Nej, hvis du jogger eller dyrker fitness et par gangen om ugen behøver du som hovedregel ikke at indtage aminoJern. Mange eliteidrætsfolk, og især kvinderne, anvender så store mængder jern i opbygning af den ekstra blodvolumen samt af musklerne, og her vil der ofte skulle forebygges eller behandles mod jernmangel.

Kan børn tage aminoJern?

Ja, børn over 1 år kan godt tage aminoJern. Hvis dit barn ikke er i stand til at sluge tabletten kan du knuse den uden at det ødelægger jernforbindelsens gode egenskaber. Du kan også tilsætte den knuste jerntablet til dit barns mad.

Hvornår skal jeg ikke indtage aminoJern?

Hvis du har et forhøjet jernniveau og for eksempel lider af hæmokromatose skal du ikke tage aminoJern. Du skal heller ikke tage aminoJern hvis du er overfølsom over for tablethjælpestofferne.

Hvor kan jeg købe aminoJern?

aminoJern fås på alle landets apotekere, i Matas samt i helsekostbutikkerne