fbpx

Årsager til lav blodprocent

En lav blodprocent eller hæmoglobinværdi kan være et symptom på jernmangel, men kan også skyldes andre faktorer. Det er derfor en god idé at undersøge, hvad den egentlige årsag er. Nedenfor kan du læse om nogle af årsagerne til en lav blodprocent, men en lav blodprocent kan også skyldes mangel på vitamin B12, som du kan læse mere om her.

tired woman sleep in car
Malabsorption

Malabsorption er en tilstand hvor kroppen har svært ved at optage det jern som du indtager fra kosten eller et jerntilskud. Længere tids malabsorption kan tømme jerndepoterne og forårsage en lav blodprocent.

Gluten allergi, cøliaki eller en gastric by-pass-operation kan forårsage jernmangel pga. dårlig optagelse.

Blodtab

Et blodtab fra et mavesår, en hofteoperation eller kraftig blødning fra menstruation kan bevirke, at du udvikler jernmangel.

Det er naturligvis vigtigst at opklare årsagen til blodtab, men indtil da kan du overveje at tage et jerntilskud for at forebygge jernmangel.

Nogle lægemidler hæmmer jernoptagelsen

Hvis du over en længere tid benytter dig af følgende lægemidler kan det øge risikoen for, at du udvikler jernmangel

  • Antabus mod alkoholisme
  • Etidronat i forbindelse med knogleskørhed
  • Penicillamin mod nyresten
  • Aspirin, kodimagnyl (acetylsalicylsyre)
  • Særlige former for mild gigtmedicin (NSAID)
  • Antibiotika med tetracyklin mod infektioner
Utilstrækkeligt indtag af jern

En kost der er varieret og indeholder kød vil i de fleste tilfælde kunne forsyne dig med den mængde jern, som du har brug for. Hvis du derimod spiser meget ensidigt, måske ikke spiser nok eller er vegetar, kan det øge din risiko for jernmangel.

Udvikler du jernmangel, så kan du forsøge at ændre din kost til at være mere jernholdig eller du kan tage et jernpræparat som aminoJern. Hjælper jerntilskuddet ikke godt nok, skal du overveje at tale med din behandlende læge om andre muligheder.

Behandling vs forebyggelse af jernmangel

Jernmangel er en udbredt mangelsygdom som skal behandles når den opstår, men allerhelst skal den forebygges. Det gamle husråd om, at forebyggelse er bedre end behandling, gælder også for jernmangel.

Spis en jernholdig kost

Du får normalt tilført tilstrækkeligt jern fra kosten, men hvis du for eksempel er i voksealderen, menstruerer, er gravid og dermed har et særligt behov for jern, kan du overveje at ændre din kost til mere jernholdige produkter – læs mere om fødevarer rige på jern her.

Forebyggelse og behandling af jernmangel med jerntabletter

Hvis kosten ikke genopbygger din jernbalance må du indtage ekstra jern.

aminoJern optages godt og skånsomt og gør det derfor muligt at vedligeholde jernniveauerne, holde maven i ro – og bevare energien – på én og samme tid med bare én tablet om dagen.

Gode råd om indtagelse af jerntilskud

Jerntabletter bør tages uden for måltiderne for at sikre den bedste optagelse.

Kroppen optager jernet bedst når du tager dit jernpræparat 1-2 timer før eller efter indtagelse af et måltid, kaffe, te eller kakao.