Du er, hvad du spiser

Din kost er afgørende for om du risikerer at få jernmangel, og du kan indrette din kost til at indeholde fødevarer med jern således, at du retter op på din jernbalance. Dermed kan du måske undgå at skulle spise et jerntilskud.

To former for jern i kosten

I kosten findes der overordnet to former for jern – jern fra grøntsager og jern fra kød (hæmjern). Jern fra kød optages bedre end jern fra grøntsager, og fx vegetarer kan have svært ved at spise tilstrækkeligt jern til at opretholde eller genopfylde jerndepoterne.

food-ingredients-PVRKB83
Jern fra kød

Kød er en effektiv og rig kilde til jern. Særligt rødt kød indeholder meget jern, som optages godt i kroppen. Mængden af hæmjern er størst i:

  • Indmad – som lever og nyre (fx leverpostej)
  • Okse- og kalvekød
  • Andekød
  • Skaldyr og fisk
Jern fra grøntsager

Det er svært, men ikke umuligt, at undgå kød, hvis du ønsker at øge dit jernindtag fra kosten. Flere grøntsager indeholder meget jern og her kan nævnes:

  • Hvedeklid
  • Risklid
  • Kornprodukter generelt

NYHEDsBREV

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få sidste nyt ca. 4 gange om året. Du kan til enhver tid afmelde igen:

* Personlig data vil blive krypteret