fbpx
aminojern
Forstå jernmangel
Jernmangel: Find årsagen
Jernmangel: Kendte risikogrupper
Spot jernmangel: Almindelige symptomer
Blodprøver for jernmangel: En guide

Forstå jernmangel og hvordan du kan forebygge og behandle jernmangel

Jernmangel

Forebyggelse og behandling af jernmangel på en effektiv måde er aminoJerns mission og du kan læse mere om aminoJerns fordele her. Jern er et mineral som indgår i dannelsen af hæmoglobin i røde blodlegemer og myoglobin i kroppens muskler. Jern er også vigtig for dannelsen af DNA samt for en normal funktion af immunforsvaret og mange af kroppens enzymer. Jernmangel er den hyppigste mangeltilstand i Danmark men ses oftest blandt kvinder i den fødedygtige alder, gravide, elitesportsfolk men også andre grupper.

Det jern vi har i kroppen optages fra den kost vi spiser og derfor spiller kosten en stor rolle for kroppens jernbalance. Hvis kroppen ikke får nok jern med kosten, eller hvis kroppens jerntab er større end jernoptagelsen udvikler man jernmangel. Ved større jernmangel nedsættes dannelsen af hæmoglobin og man udvikler jernmangelanæmi, dvs. mangel på røde blodlegemer, i daglig tale kaldet ”blodmangel”.

Årsager til jernmangel

En kost, der ikke indeholder nok rødt kød, fjerkræ, fisk, bønner, linser eller tofu kan være årsag til jernmangel. Især vegetarer og veganere er i risiko, fordi optagelsen af jern fra den plantebaserede kost er for dårlig. Tunge menstruationer, indre blødninger eller skader kan forårsage et betydeligt tab af blod og dermed jern. Visse medicinske tilstande, såsom cøliaki, Crohns sygdom og colitis ulcerosa, nedsætter kroppens evne til at absorbere jern fra kosten.

Under graviditeten har kroppen brug for mere jern til at understøtte fosteret. Under og efter fødslen kan nogle kvinder opleve kraftige blødninger, hvilket yderligere tærer på jerndepotet. Kroniske sygdomme, såsom kræft og nyresygdom, kan føre til tab af jern gennem blodtab eller nedsat absorption.

Uanset årsagerne til jernmangel har visse grupper en større risiko for at opleve jernmangel end andre. Se om du tilhører en gruppe med større risiko herunder.

Risikogrupper for jernmangel

  • Kvinder, der har tunge menstruationer eller er gravide, har et øget behov for jern og dermed større risiko for jernmangel. Børn har brug for jern for at understøtte deres udvikling, og hvis kosten ikke indeholder nok jern, kan de være i risiko for jernmangel.
  • Folk, der spiser en plantebaseret kost, har større risiko for jernmangel, fordi jern fra planter ikke optages godt.
  • Kroniske sygdomme, såsom kræft, nyresygdom og gastrointestinale sygdomme kan føre til tab af jern eller nedsat absorption af jern.
  • Elitesportsfolk har oftere jernmangel fordi der opbygges muskelmasse og blodvolumen. Træning øger også produktionen af leverhormonet hepcidin, der hæmmer optagelsen af jern.
  • Piger i puberteten der både vokser og får menstruation.

At tilhøre en gruppe med større risiko for jernmangel er ikke det samme som at have jernmangel. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer på jernmangel og eventuelt få taget en blodprøve hos egen læge.

Symptomer på jernmangel

Træthed og svaghed kan være tegn på jernmangel fordi kroppen ikke modtager nok ilt. Jernmangel kan give åndenød, især under fysisk aktivitet. Hæmoglobin giver blodet sin røde farve, og uden nok af det kan huden virke bleg. Jernmangel kan få hjertet til at arbejde hårdere og pumpe mere blod, hvilket kan føre til hjertebanken. Jernmangel nedsætter produktionen af røde blodlegemer, hvilket kan føre til dårlig cirkulation og kolde hænder og fødder. Jernmangel kan forårsage sprøde eller skeformede negle. Jernmangel kan forårsage tilfælde af svimmelhed.

Der er mange symptomer at holde øje med, og symptomerne kan ovenikøbet skyldes andre tilstande eller sygdomme end jernmangel.
Det er derfor vigtigt at få taget lige præcis de blodprøver som påviser jernmangel.

Diagnostik af jernmangel

Jernmangel og jernmangelanæmi diagnosticeres primært med to blodprøver, serum ferritin og blodprocenten:

  • Serum ferritin måler kroppens jernreserver i blandt andet lever og milt og fortæller om du har jernmangel.
  • Blodprocenten (hæmoglobin) måler hvor mange røde blodlegemer der findes i blodet, og kan diagnosticere blodmangel men siger ikke noget om jernmangel.

Se tabellen herunder for en guide til at forstå serum ferritin og hæmoglobin målinger.

Du har ...Hvis din serum ferritin er Hvis din hæmoglobin er
Normale jernreserver 31-300 mcg/L
Små jernreserver 15-30 mcg/L*
Jernmangel Under 15 mcg/L*
Blodmangel som følge af jernmangel Under 15 mcg/L*
*mikrogram pr. liter Under 7,4 mmol/L** for kvinder
Under 8,1 mmol/L** for mænd
** millimol pr. liter

Kontakt os