Du er, hvad du spiser

Jern i kosten

Din kost er afgørende for om du risikerer at få jernmangel, og du kan indrette din kost til at indeholde fødevarer med jern således, at du retter op på din jernbalance. Dermed kan du måske undgå at skulle spise et jerntilskud.

To former for jern i kosten

I kosten findes der overordnet to former for jern – jern fra grøntsager og jern fra kød (hæmjern). Jern fra kød optages bedre end jern fra grøntsager, og fx vegetarer kan have svært ved at spise tilstrækkeligt jern til at opretholde eller genopfylde jerndepoterne.

Jern fra kød:

Kød er en effektiv og rig kilde til jern. Særligt rødt kød indeholder meget jern, som optages godt i kroppen. Mængden af hæmjern er størst i:

  • indmad - som lever og nyre (fx leverpostej)
  • okse- og kalvekød 
  • andekød
  • skaldyr og fisk

Jern fra grøntsager

Det er svært, men ikke umuligt, at undgå kød, hvis du ønsker at øge dit jernindtag fra kosten. Flere grøntsager indeholder meget jern og her kan nævnes:

  • hvedeklid
  • risklid
  • kornprodukter generelt

Husk dog at jern fra grøntsager ikke optages så godt i kroppen som jern fra kød. Læs mere om de bedste kilder til jern i maden på Fødevareinstituttets side her.

Andre gode råd til din kost

Du kan med fordel anvende en støbejernspande når du laver mad. På denne lavpraktiske måde frigives der hele tiden en smule jern til din mad.

Del denne side

jernmangel Forhandlere

Har jeg brug for jerntilskud?

Se om du oplever en eller flere af de typiske symptomer i din hverdag...

Se symptomer her...

Med aminoJern er 25mg nok

Jern er et næringsstof, som kroppen har svært ved at optage. Derfor har vi vænnet os til at overdosere jerntilskuddet, og det medfører mavegener som forstoppelse. aminoJern optages bedre end traditionelle jernsalte og en tablet med 25 mg jern er derfor nok til at forebygge jernmangel.

Få 10 dages forbrug, gratis!

Bestil en gratis vareprøve, og oplev hvorfor så mange allerede bruger aminoJern.

Ja tak - bestil nu