Diagnose af jernmangel

Det starter med en rigtig diagnose...

Inden du beslutter at tage et jerntilskud, er det vigtigt at du sikrer dig, at du faktisk har jernmangel eller behov for et forebyggende jerntilskud. Faktisk kan en lav hæmoglobinværdi godt skyldes andre årsager end lige netop mangel på jern. Læs mere om årsagerne til jernmangel her.

Det er din praktiserende læge, som stiller diagnosen jernmangel. Lægen vil forsøge at afdække om du har ændret livsstil (fx kostvaner eller motion), om din menstruation er blevet kraftigere, om du er gravid eller om du tager medicin der kan hæmme optagelsen af jern. Alle disse forhold kan nemlig gøre, at du får jernmangel.

Med et prik i fingeren kan lægen måle din hæmoglobin (blodprocent). Normalværdien for blodprocenten er 7 - 10 mmol/L for kvinder. Mænds blodprocent ligger normalt på 8 - 11 mmol/L. Hvis din blodprocent er lavere end normalværdien, så har du jernmangel og skal i de fleste tilfælde tage et jerntilskud.

Jern er en vigtig del af hæmoglobin, der er et molekyle, der findes i de røde blodlegemer, hvor det transporterer ilten rundt med blodet. Koncentrationen af hæmoglobin angives i måleenheden millimol per liter (mmol/L).

Måling af kroppens serum ferritin er den sikreste biomarkør for størrelsen af jernlageret. En blodprøve kan tages af den praktiserende læge og svaret kommer typisk et par dage efter. Serum ferritin er en præcis måling af dine jerndepoter, men infektioner og inflammationer kan bevirke at denne måling bliver for høj. Læs mere om forhøjede værdier af serum ferritin her.

Du har: ... hvis din serum ferritin er:
Normale jernreserver 31-300 µg/L*
Små jernreserver 15-30 µg/L*
Jernmangel under 15 µg/L*

* mikrogram pr. liter

Del denne side

jernmangel Forhandlere

Få 10 dages forbrug, gratis!

Bestil en gratis vareprøve, og oplev hvorfor så mange allerede bruger aminoJern.

Ja tak - bestil nu
Nyt fra aminoJern

aminoJern har medvirket i et forsøg med gravide på Næstved Sygehus. Vi undersøgte om 25 mg aminoJern var ligeså godt til at forebygge jernmangel hos gravide som 50 mg af et traditionelt jerntilskud. Konklusionen var klar: aminoJern 25 mg er ligeså egnet som 50 mg jernsulfat til at forebygge jernmangel hos danske gravide. Artiklen er publiceret i Journal of Perinatal Medicine, oktober 2013.

Se flere nyheder fra aminoJern