Årsager til lav blodprocent

En lav blodprocent eller hæmoglobinværdi kan, ud over den oplagte jernmangel, også skyldes andre faktorer. Med henblik på at sikre en permanent løsning på en lav blodprocent er det en god idé at undersøge, hvad den egentlige årsag er. Nedenfor kan du læse om nogle af årsagerne til en lav blodprocent, men en lav blodprocent kan også skyldes mangel på vitaminet B12, som du kan læse mere om her.

Malabsorption:

Malabsorption er en tilstand hvor kroppen har svært ved at optage det jern som du indtager fra kosten eller et jerntilskud. Længere tids malabsorption kan tømme jerndepoterne og forårsage en lav blodprocent. Gluten allergi, cøliaki eller en gastric by-pass operation er eksempler på forhold som kan forårsage jernmangel pga dårlig absorption.

Blodtab:

Et blodtab fra et mavesår, en hofteoperation eller kraftig blødning fra menstruationen kan bevirke at du udvikler jernmangel. Det er naturligvis vigtigst at finde ud hvorfor der er et blodtab, men ind til da kan du overveje at indtage et jerntilskud for at forebygge, at du udvikler jernmangel.

Utilstrækkeligt indtag af jern:

En kost der er varieret og indeholder kød vil i de fleste tilfælde kunne forsyne dig med den mængde jern, som du har brug for. Hvis du derimod spiser meget ensidigt, måske ikke spiser nok eller er vegetar kan det øge din risiko for jernmangel.

Husk derfor at spise en varieret kost og sæt kød på middagsbordet i hvert fald 3-4 dage om ugen.

Diverse lægemidler hæmmer jernoptagelsen:

Hvis du over en længere tid benytter dig af følgende lægemidler kan det øge risikoen for, at du udvikler jernmangel:

  • Aspirin, kodimagnyl (acetylsalicylsyre)
  • Særlige former for mild gigtmedicin (NSAID)
  • Antibiotika med tetracyklin mod infektioner
  • Antabus mod alkoholisme
  • Etidronat i forbindelse med knogleskørhed
  • Penicillamin mod nyresten

Tager du igennem længere tid et eller flere af ovenstående præparater og oplever du jernmangel, så kan du forsøge at ændre din kost til at være mere jernholdig eller du kan tage et jernpræparat. Hjælper jerntilskuddet ikke godt nok kan du overveje at tale med din behandlende læge om muligheden for at ændre medicinen til en type, der ikke hæmmer din jernoptagelse.

Del denne side

jernmangel Forhandlere

Har jeg brug for jerntilskud?

Se om du oplever en eller flere af de typiske symptomer i din hverdag...

Se symptomer her...
Nyt fra aminoJern

aminoJern har medvirket i et forsøg med gravide på Næstved Sygehus. Vi undersøgte om 25 mg aminoJern var ligeså godt til at forebygge jernmangel hos gravide som 50 mg af et traditionelt jerntilskud. Konklusionen var klar: aminoJern 25 mg er ligeså egnet som 50 mg jernsulfat til at forebygge jernmangel hos danske gravide. Artiklen er publiceret i Journal of Perinatal Medicine, oktober 2013.

Se flere nyheder fra aminoJern