Jernmangel er den hyppigste mangeltilstand i Danmark

Mere end hver femte kvinde i den fødedygtige alder lider af jernmangel. Det fastslår Lægehåndbogen og peger dermed på, at jernmangel er langt mere udbredt, end vi er klar over.

Jernmangel opstår, når du over en længere periode bruger mere jern end din sunde og varierede kost indeholder. Der er en række situationer, hvor kroppen hos sunde og raske mennesker har et ekstraordinært stort forbrug af jern. Kroppen genbruger 95% af jernet, så ændringer i kroppens jernbalance sker oftest over lang tid. Derfor kan der gå et stykke tid før du vil kunne mærke, om du har behov for ekstra jern.

Din krop har brug for gode jerndepoter. Husk, at din krops daglige forbrug af jern skal opvejes af et tilsvarende indtag af jern - og gerne lidt til, så du opbygger et robust jerndepot.

Jernmangel rammer ikke kun kvinder. Find ud af om du er i risikogruppen på denne side.

Symptomer på jernmangel

Træthed, svimmelhed og dårlig koncentration er de hyppigste tegn på jernmangel. Mærker du disse symptomer bør du konsultere din læge for at få udelukket en eventuel underliggende sygdom. Symptomerne på jernmangel opstår hvis blodet ikke indeholder tilstrækkeligt med jern til at forsyne kroppen og hjernen med ilt.
Læs mere om symptomer på jernmangel.

Få en diagnose hos din læge

Det er vigtigt at du får stillet en pålidelig diagnose på at du har jernmangel. Dette gør din praktiserende læge ved at tage din blodprocent (hæmoglobin) og i nogle tilfælde også din serum ferritin.
Læs her hvordan lægen kan se om du har jernmangel.

Årsager til lav blodprocent

Længere tids jernmangel resulterer i en lav blodprocent og det har betydning for dit velbefindende. Den hyppigste årsag til en lav blodprocent er jernmangel, men også dårlig absorption af jernet, mangel på vitamin B12, blødninger, diverse inflammationer samt længere tids brug af visse typer medicin kan forårsage en lav blodprocent.
Læs mere om årsagerne til en lav blodprocent.

Jernmangel skal behandles – hurtigt og effektivt

Når du har en sikker diagnose for jernmangel, så tag straks et jerntilskud.
Læs mere om behandling og forebyggelse af jernmangel her.

Vil du vide mere?

Vores side med de hyppigst stillede spørgsmål kan måske give dig det svar du har søgt efter...

Del denne side

jernmangel Forhandlere

6 gode grunde til at vælge aminoJern

Dit jerntilskud skal være effektivt og skånsomt mod maven. Og du skal naturligvis ikke tage mere end 1 tablet dagligt. Læs de 6 vigtigste årsager til at vælge aminoJern. Helt enkelt.

Se de 6 gode grunde
Få 10 dages forbrug, gratis!

Bestil en gratis vareprøve, og oplev hvorfor så mange allerede bruger aminoJern.

Ja tak - bestil nu